Radijska igra o prijateljstvu

V 4. b razredu smo z učenci posneli radijsko igro oz. dramatizirano zvočno predstavo. Radijska igra je predvajana v okviru radijskih programov ali izdana na nosilcih zvoka, kot npr. na zgoščenki.

Z učenci smo dramatizacijo zvočne igre povezali s predhodnim dramskim besedilom iz berila, ki govori o prijateljstvu med pticama (Vrabec Živžav najde prijatelja, avtorja Frančka Rudolfa, ki piše tudi radijske igre). Na tem besedilu smo se uvodno seznanili z dialogom in didaskalijami ter ju razložili na primerih. Velik poudarek pri razgovoru smo dali na to, da radijska igra nima vizualne komponente in je zasnovana na govornih dialogih, glasbeni opremi in zvočni efektih, ki pomagajo poslušalcu pri predstavi nastopajočih oseb v zgodbi. Prav zato so nato učenci po navodilu morali slediti ciljem: sestaviti so morali smiselno zgodbo o prijateljstvu (jasno izražena rdeča nit), jo narediti dramatično, se vživljati po vlogah doživeto ter v njih čimbolj enakovredno nastopati, vključiti v igro ustrezen pregovor o prijateljstvu…. V skupinah so nato ustvarili svojo zgodbo z dialogi in vmesnimi didaskalijami ter zvočnimi učinki. Zvočne učinke so ustvarili sami ali pa jih poiskali na spletu. Radijske igre so ustvarili vsi učenci (6 zgodb), vse smo tudi posneli z ustreznimi zvočnimi efekti, jih poslušali ter analizirali.

Tudi s pomočjo našega računalničarja Boštjana Bogataja, ki nam je pomagal pri snemanju in montiranju posnetkov so nastali lepe radijske igre po skupinah, ki jih lahko poslušate spodaj…

O Lidija Kacin

Profesorica razrednega pouka. Status poučevanja: 1. - 5. razred. Rada imam pestre dneve...nikoli dolgočasne...vedno nove...drugačne...in polne izzivov. Moj poklic me v tem izpolnjuje. Moji priljubljeni hobiji, ko nisem za katedrom so igra s svojimi tremi malčki, tek in ples.
Ta vnos je bil objavljen v Novi prispevki. Zaznamek za trajno povezavo.