Prireditev – DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

Zadnji dan pouka v decembru se je za učence in krajane že tradicionalno odvijala prireditev ob državnem prazniku – dnevu samostojnosti in enotnosti. Na prireditvi so velik vložek prispevali tudi učenci in učenke našega 4. b razreda, ki so prireditev sooblikovali v večih točkah:

– nastopajoče učenke v plesnem delu uvodnega dela Pozdrav Sloveniji,

– nastopajoči učenci in učenke v pevskem zboru Zlata roža,

– nastopajoči (pevci in pevke ter plesalke) kot priložnostni zbor četrtošolcev v pesmih Tvoje ime Slovenija in Carpe Diem.

ISKRENE ČESTITKE VSEM SODELUJOČIM UČENCEM, UČITELJEM IN MENTORJEM ZA DOBRO OPRAVLJENO DELO!

Poleg učiteljev in učencev naše šole od najstarejših do najmlajših, ki so bili ustvarjalci večine raznolikih programskih točk, sta letos v kombinaciji otroškega pevskega zbora naše šole nastopila tudi sveža idrijska glasbenika pod imenom duo Snack Nace Kogej in Matic Sedej. Veseli smo bili sodelovanja Glasbene šole Idrija, solistk Lije Vidmar in Anelie Marković pod mentorstvom Žige Laknerja, plesnega kluba Nastje Lakner Čavlović – torej pestre palete vokalnih in instrumentalnih točk, tako deklamacijskih, dramskih, pevskih in plesnih.

Vsako leto je prireditev tudi tematsko obarvana v duhu državnega praznika z namenom, da bi tako učencem kot krajanom skozi mozaik raznovrstnih točk pokazali, kako velika mora biti ljubezen do domovine in njenih simbolov. Letos smo zrcalo tematske prireditve v osrednjem delu večera zato nastavili tudi naši edinstveni slovenski zastavi s prepletom novejših slovenskih popevk v vseh različicah. S tem smo želeli opozoriti tudi na 7. april – dan slovenske zastave, ki je mnogim manj poznan, a vseeno pomemben za našo državo. Prav zato smo letos prireditvi poimenovali Bela, modra, rdeča NAŠA SREČA!

Na šolskih prireditvah sta učence pozdravila ravnateljica Osnovne šole Idrija gospa Ivica Vončina in župan Občine Idrija gospod Tomaž Vencelj (3. ponovitev), na javni prireditvi pa sta ob državnem prazniku spregovorila tudi predstavnik Zveze vojnih veteranov Slovenije gospod Jurij Kavčič in vodja cerkljanskega muzeja gospa Milojka Magajne.

Prireditev je bila pripravljena z namenom, da bi tudi v okviru šolskega prostora počastili pomemben slovenski dan – državni praznik, 26. december, ko praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Vsebina prireditve je bila domovinsko obarvana. Po raziskavah sodeč domovinske vzgoje v šoli primanjkuje, domoljubje v učencih ni ponotranjeno in znanje je na tem področju pomanjkljivo. Domovinska vzgoja je pomembna za oblikovanje odgovornih državljanov in tu imajo vsi učitelji ne glede na predmet poučevanja pomembno vlogo. Privzgajanje domoljubja je odgovornost vseh pedagoških delavcev v vzgoji in izobraževanju. Tovrstni državni praznik in njegova počastitev pomembno prispeva k zavedanja tega. Vsebina je za učence težje doumljiva, sploh za mlajšo populacijo zaradi simbolike še težje razumljiva, zato je bila prireditev osnovana s pomembnim ciljem: približati in ozavestiti  pomembnost tega dneva, ki ob množici veselih decembrskih dogodkov in novoletnih počitnic večkrat izgubi svojo vrednost in pomen.

Program je bil tudi letos zamišljen kot kombinacija vsebin državnega praznika in v zaključnem delu božično-novoletnih praznikov. Poudarek v prvem delu je bil na najpomembnejšem obdobju slovenske zgodovine – ustanovitvi samostojne in svobodne Republike Slovenije ter na domoljubju, ki bi moralo biti s tem povezano. Program prireditve smo tudi letos zasnovali v lokalnem duhu združitve, kajti prepričani smo, da lahko skupaj zmoremo več in bolje, tako kot nam je več kot tri desetletja nazaj s ciljem skupnega uspelo osnovati samostojno državo Slovenijo. V programu so se tako povezale izobraževalne, glasbene in plesne lokalne ustanove ter posamezniki. V originalnih ali prirejenih različicah so jih bodo vokalno, instrumentalno ali v kombinaciji obojega oživljale različne glasbeno-instrumentalne zasedbe.   Prireditev je bila ponovno sklenjena s tradicionalno pesmijo Za Slovenijo živim, kjer so se nastopajočim pridružili gledalci in zapeli z njimi.     

Sama scena prostora, kjer se je odvijala prireditev je bila povezana s simboli Slovenije ter prazniki in tudi na ta način učencem poskušala še dodatno vizualno približati pomen slovenskega in prihajajočih novoletnih praznikov. Prostovoljne prispevke smo zbirali za Šolski sklad OŠ Idrija.

Objava na občinski idrija.com: https://www.idrija.com/bela-modra-rdeca-nasa-sreca/

Hvala še enkrat vsem za vaš prispevek in ogled prireditve.

Spodaj si lahko ogledate nekatere fotografije s prireditve.

Zapisala Lidija Kacin

Fotografije Robert Zabukovec:  

Fotografije (Dane Ličen, Tilen Jurjavčič):

O Lidija Kacin

Profesorica razrednega pouka. Status poučevanja: 1. - 5. razred. Rada imam pestre dneve...nikoli dolgočasne...vedno nove...drugačne...in polne izzivov. Moj poklic me v tem izpolnjuje. Moji priljubljeni hobiji, ko nisem za katedrom so igra s svojimi tremi malčki, tek in ples.
Ta vnos je bil objavljen v Novi prispevki. Zaznamek za trajno povezavo.